L. PORÚBKA: Renomovaná odborníčka upozornila na dodržanie pôvodných technológií

22.08.2012 Liptovský Mikuláš

Liptovská Porúbka 22. augusta (TASR) – Renomovaná odborníčka v oblasti architektúry a maliarka Janka Krivošová upozornila na nie práve najšťastnejšie použitie moderných technológií pri pokračujúcej rekonštrukcii obvodového plášťa evanjelického kostola v obci Liptovská Porúbka.

„Táto dedinka má veľké šťastie, že je v nej postavená skvostná romantická sakrálna kompozícia od najproduktívnejšieho slovenského architekta Milana Michala Harminca. Chvalabohu, že tunajší maličký zbor dal obdivuhodne dokopy značný objem financií a pustil sa do opráv pamiatky nevyčísliteľnej hodnoty,“ zdôraznila.

Zároveň upozornila na nutnosť dodržania originálnych technológií. „Vždy treba rešpektovať pôvodného tvorcu, murárskych majstrov a nimi použité technológie. Musia sa zachovať, lebo sa tá stavba vzbúri. Navyše, so storočnou stavbou treba zaobchádzať ako so starým človekom, jemne, opatrne a s citom,“ pokračovala spoluautorka viacerých publikácií mapujúcich slovenskú architektúru.

„Kostoly sa stavajú naveky a musí to platiť aj o ich rekonštrukciách. Stačí pripomenúť, aké škody spôsobilo nepremyslené natretie mnohých kostolov syntetickými farbami v 80. rokoch minulého storočia. Uzavreli murivo, nemohlo dýchať a výsledkom bolo popraskanie a opadanie omietok. So sebou nenávratne vzali veľa vzácnych fragmentov,“ skonštatovala Krivošová.

Hroziace budúce škody sa podľa nej ešte dajú zvrátiť, lebo zatiaľ bola zrekonštruovaná iba neveľká časť obvodových múrov. „Ale treba dôsledne používať tradičnú vápennú techniku, nenahrádzať ju modernými disperziami. Som presvedčená, že na to netreba žiadnych špičkových reštaurátorov, hravo to zvládnu aj šikovní liptovskí murári,“ dodala.
 

Vyberte región